menu
NAJNOVŠIE ČLÁNKY
Ako navrhnúť modernú kanceláriu s ohľadom na dnešné myslenie
Súťaž: Made by Spaceplan, Designed by you
Udržateľné značky nábytku, ktoré prezentujú dizajn a ekológiu
Všetky články

Udržateľné značky nábytku, ktoré prezentujú dizajn a ekológiu

Vstúpte do sveta udržateľného nábytku s Bauxom, Devorm a Actiu, troma firmami, ktoré vás nezaujmú len dizajnom, ale aj záväzkom k životnému prostrediu.

20. 11. 2023

V dnešnej dobe sú udržateľnosť a zodpovednosť voči životnému prostrediu viac ako pojmy. Sú to hodnoty, ktoré sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou podnikania. Firmy na celom svete sa stále viac zaväzujú k zníženiu svojej ekologickej a uhlíkovej stopy a k podpore udržateľných postupov v rámci svojej činnosti. V tomto článku sa pozrieme na tri firmy z nášho portfólia - Baux, Devorm a Actiu, ktoré sa špecializujú na výrobu nábytku a akustických riešení a aktívne prispievajú k udržateľnému podnikaniu. Ich príbehy svedčia o tom, že je možné úspešne kombinovať náročný trh nábytku s environmentálnym záväzkami.

udrzatelne akusticke panely wood wool

Baux: Ekologická revolúcia v akustike

Švédska firma Baux patrí medzi popredných výrobcov nábytku a riešení v oblasti akustiky, ktoré nie sú iba efektívne, ale zároveň prejavujú vysoký záväzok k udržateľnosti. Kľúčovým materiálom, ktorý Baux používa pri výrobe svojho nábytku, je drevo z kontrolovaných zdrojov. Produkty od Baux sú navrhnuté s ohľadom na ich jednoduchú recyklovateľnosť a minimálny negatívny vplyv na životné prostredie. Firma Baux navyše investuje do obnoviteľných zdrojov energie a využíva trvalo udržateľné výrobné procesy. Vlajkovou loďou značky je BAUX Acoustic Wood Wool. Wood wool, v preklade drevená vlna, je tvorená z troch zložiek- drevených hoblín rovnakého tvaru, cementu a vody. To je všetko. BAUX Acoustic Wood Wool nemá len akustické vlastnosti, ale pretože je vyrobená z prírodných materiálov prepožičiava im tie svoje. Baux vyrobil Baux Acoustic Pulp, produkt ktorý 100% tvoria len prírodné zložky. Preto sa skladá z celulózy, pšeničných otrúb, zemiakového škrobu, vosku, citrusových plodov a vody. Špeciálne namiešané, modifikované sú potom spojené do tekutiny, ktorá sa vysuší vo formách na určitej teplote. BAUX Textile Offcuts sú akustické panely, ktoré sú vyrobené len z textilných odrezkov zo 100% polyesterových látok. Tie pochádzajú z firmy Ludvig Svensson a kvôli ich kvalite je ich možné použiť bez nutnosti pridania akýchkoľvek nových polyesterových vlákien.

akusticky nabytok a panely od devorm

Devorm: Nábytok s (udržateľným) príbehom

Holandská firma Devorm si za niekoľko rokov svojho fungovania vybudovala meno medzi architektmi a predajmaci nábytku, vďaka kombinácii dizajnu a spôsobu, akým podporila kolobeh udržateľnosti. Devorm začal vyrábať nábytok a akustické panely z recyklovaného PET feltu a predstavil tento koncept širokej verejnosti. Devorm sa tak zameral primárne na použitie recyklovaných PET fliaš, ktoré sú dnes využité ako sú stoličky, kreslá, panely, či dekorácie. Tento prístup nielen minimalizuje vyhodený odpad, ale zároveň zabezpečuje, že každý kúsok nábytku od Devorm má svoj vlastný unikátny príbeh. kancelarska stolicka a+s work a stol twist v modernej kancelarii

Actiu: Zdravé pracovné prostredie na prvom mieste

Španielska spoločnosť Actiu je špecializovaná na nábytok a riešenia pre kancelárie a všetky verejné priestory. Ich prioritou je vytvárať pracovné prostredie, ktoré nie je len efektívne, ale aj zdravé a priateľské k životnému prostrediu. Actiu investuje do energeticky efektívnych technológií vo svojich výrobných závodoch a dbá na výber ekologicky šetrných materiálov. Firma podporuje recykláciu a minimalizáciu odpadu, čím aktívne prispieva k zníženiu svojho ekologického odtlačku. Jedným z príkladov ekologickej technológie je výroba všetkého nábytku bez formaldehydu, ktorý sa bežne nachádza vo všetkých drevotrieskových výrobkoch a má škodlivý dopad na ľudské zdravie. Actiu si tiež vybudovalo 5-tu najekologickejšiu administratívnu budovu na svete, ktorá je získala najvyššie LEED certifikáty a je prvá priemyselná firma na svete, ktorá získala certifikáty WELL® v2 a LEED® Platinum. Ide o pasívnu budovu, ktorá zachytáva aj v slnečnej oblasti Alicante dostatok dažďovej vody na celoročné zavlažovanie a priemyselné použitie v areáli. Solárne panely zásobujú celú výrobu a dokonca energiu ďalej predávajú do siete. Tieto tri firmy sú len malou ukážkou toho, ako môže byť udržateľnosť integrovaná do rôznych odvetví nábytkového priemyslu. Každá z nich sa snaží inovovať a aktívne prispievať k lepšiemu stavu životného prostredia, čím nám ukazuje, že udržateľné podnikanie je kľúčovým faktorom pre budúcnosť.
Chcete viac informácií o dizajne,
oceneniach a trendoch?
Naša stránka používa len nevyhnutné a analytické cookies. Zozbierané dáta nie sú zdieľané tretím stranám a slúžia na zlepšovanie našich služieb, nie pre účely reklamy.